Loading....

Članki

Strupene rastline za mačke

Strupene rastline za mačke, ki jih najdemo v stanovanju in vrtu

Mačke so velikokrat del našega življenja. Vsak lastnik pa se mora zavedati, da je treba skrbeti za zdravje mačke, ter poskrbeti za njeno varnost in dobro počutje. Ena izmed stvari, ki jih morate storiti je, preveriti kakšne rastline imate po prostorih, kjer se maček lahko zadržuje. Namreč mački zelo radi kakšno tudi malo poskusijo. Vendar pa se morate zavedati, da je to lahko za vašega ljubljenčka lahko tudi usodno. Med tisoče različnih vrst rastlin je le majhen odstotek le teh zares nevaren in strupen za vašo mačko. Zato je pametno, da veste, katere rastline so to, tako da jih lahko odstranite iz življenjskega prostora vaše mačke, in tako preprečite, da bi jih ta zaužila.

Mačke so prave raziskovalke, rade plezajo, vohajo in se igrajo na nam najbolj nerodnih krajih. Zato jo je težko nadzorovati, posebno če ima mačka možnost zunanjega gibanja. Ko postanemo lastnik teh prikupnih živali, pa moramo pomisliti tudi na nevarnosti v njegovem okolju. Veliko ljudi pa ne pomisli na rastline. Vsi lastniki mačk verjetno lahko potrdijo, da so ujeli svojega ljubljenca ob glodanju kakšne lončnice. Ker pa to zelo težko preprečimo, saj so skoraj vsi kotički v vaši hiši za mačka dostopni, je pametno, da veste, kakšne rastline imate v hiši in ali so lahko strupene za vašega ljubljenca. V ta namen smo pripravili seznam teh rastlin, da se jih boste lahko izogibali, oziroma odstranili iz vašega doma.

Predpostavimo, da so vsi deli rastline strupeni – čeprav imajo nekateri deli rastline večje koncentracije toksinov kot drugi. Veliko rastlin je dražilnih, to pomeni, da povzročajo vnetje kože, ust, želodca in tako dalje. Toksini v drugih rastlinah pa lahko vplivajo samo na določen organ, najpogosteje je to srce ali pa ledvice.

Rastline, na katere bodite pozorni

Pripravili smo seznam strupenih rastlin, katerih se poizkusite v celoti izogniti, če niste prepričani, da so na res varnem mestu, kjer maček ne bo prišel zraven.

– Amarilis
– Jesenski krokus
– Azaleje in rododendroni
– Ricinus
– Krizantema
– Ciklama
– Angleški bršljan
– Kalanhoja
– Lilija
– Marihuana
– Oleander
– Potos
– Palma Sago
– Španski timijan
– Čebulice tulipanov in narcis
– Tisa

Rododendron

Blooming Pink Flowers of Rhododendron smirnowii In Spring Garden

Stranski učinki

Glede na to, da so številne rastline dražilne, zlasti za gastrointestinalni trakt, je večina simptomov v obliki draženja ali vnetja, kot so rdečina, otekanje ter srbenje kože in ust. Lahko pa strup rastline vpliva neposredno na določen organ. Potem so težave veliko hujše, in glede na simptome lahko ugotovimo, kateri organ je prizadet. Najpogostejše težave:
– težave z dihanjem
– hiter, počasen ali nepravilen srčni utrip
– prekomerno pitje in uriniranje
– driska
– bruhanje
– slinjenje in težave pri poziranju

Največ zastrupitev pa je z naslednjimi rastlinami. To je verjetno tudi za to, ker so te vrste rastlin bolj priljubljene.

KROCUS
Poznamo dve vrsti te rastline: ena cveti poleti, in druga jeseni. Poletni krocus je bolj pogost. Če mačka zaužije to rastlino, lahko povzroči splošno gastrointestinalno vznemirjenje, vključno z drisko in bruhanjem. Ne smemo pa je zamenjati za jesenski krocus, ki je v družini Liliaceae in vsebuje kolhicin. Zato je jesenski krocus zelo strupen in lahko povzroči hudo bruhanje, krvavitev v prebavilih, poškodbe jeter, ledvic ter tudi odpoved dihal. Znaki pa so lahko vidni takoj, lahko pa tudi šele čez nekaj dni.

AZALEJA
Azaleje lahko resno vplivajo na zdravje vaših ljubljencev. Z vnosom le nekaj listov lahko povzroči bruhanje, drisko in pretirano slinjenje. Brez takojšnje veterinarske pomoči lahko pride tudi do kome in smrti.

Azaleja

Azalea white ornamental flowers and green leaves under the rain

CIKLAME
Korenine te sezonske rastline so še posebej nevarne za mačke. Če jih zaužije, lahko pride do bruhanja ali celo smrti. Zato poskrbite, da vaš ljubljenec ne bo imel neposrednega stika in možnosti odkopavanja.

KALANHOJA
Popularna rastlina čudovitega videza, a vendar za vaše živali zelo strupena. Uživanje te rastline ima zelo negativne stranske učinke, saj je znana po tem, da poleg bruhanja in driske povzroča celo srčno aritmijo.

LILIJE
Obstajajo nevarne in benigne lilije, in zelo je pomembno, da poznate razliko. Lilije miru in perujske lilije vsebujejo oksalatne kristale, ki povzročijo manjše znake, kot so draženje tkiv v ustih, žrelu in požiralniku. Posledica tega je povečano slinjenje. Bolj nevarne, potencialno smrtonosne pa so tigraste, azijske, velikonočne in japonske lilije. Vse te so zelo, zelo strupene za mačke. Tudi majhna zaužitja (2 do 3 listi) lahko povzročijo ledvično odpoved. Če ste videli mačko, da je grizla in jedla to rastlino, jo takoj odpeljite k veterinarju. Kajti takojšnja pomoč pomeni lažje zdravljenje in manj zdravstvenih težav. Dekontaminacija – povzročanje bruhanja, dajanje veziv, kot so aktivno oglje, sta nujna pri zgodnji fazi zastrupitve, medtem ko agresivna intravenska terapija s fluidom, spremljanjem delovanja ledvic in druga oskrba močno izboljšajo prognozo.

Nujna takojšnja pomoč

Če vidite, da vaša mačka uživa določeno rastlino, za katero niste prepričani ali je strupena, ali sumite, da jo je uživala v zadnji uri, potem storite naslednje, preden jo peljete k veterinarju:

– odstranite ves rastlinski del iz kože in dlake, če je potrebno, se lahko mačka umije s toplo vodo in z zelo malo ne-dražečega šampona
– ime rastline, ki jo je zaužila žival je zelo pomembno, saj bo le tako veterinar lahko določil pravilno zdravljenje. Zato se prepričajte o pravem imenu, če pa niste prepričani jo prinesite s seboj oziroma jo slikajte.

Professional veterinarians examining cat, veterinary clinic. Vet doctors working, treatment a sick dog

VETERINARSKA OSKRBA

Diagnoza
Najboljša diagnoza je lahko postavljena le z identifikacijo zaužite rastline. Veterinar mačko pregleda in naroči teste, ki so potrebni za določitev zdravljenja vaše mačke. Ti testi so še posebej pomembni, če je za strup v rastlini značilno, da vpliva na določene organe.

Ko pride do bruhanja, ji lahko veterinar pomaga z aktivnim ogljem, ki absorbira katero koli toksično zadevo, ki se lahko nahaja v črevesju. Uporabi pa se tudi vsa dodatna oskrba, kot so intravenske tekočine in protivnetna zdravila, še posebej, če je gastrointestinalni trak močno prizadet.

Vaš hiter odziv je ključnega pomena, zato ne čakajte pač pa reagirajte. Predvsem pa poskrbite, da do zastrupitve ne bo prišlo.

Preprečevanje toplotnega stresa pri govedu

Vpliv visoke temperature na govedo

Ker so poletja vedno bolj vroča, se viša tudi toplotna obremenitev za nas in tudi za živali. Zato morajo govedorejci oceniti toplotno obremenitev ne samo pri sebi, temveč tudi pri govedu. Govedo, ki je skozi vse leto na pašniku, ni tako podvrženo stresu zaradi vročine, saj si lahko same najdejo vodo in senco, kjer se lahko ohladijo. Govedo v hlevu nima teh možnosti, poleg tega pa temperatura narašča tudi zaradi betona ter iztrebkov. Pri temperaturah nad 27 °C govedo začne doživljati fiziološki stres, ker poskuša obvladovati svojo telesno temperaturo. Čeprav pri tej temperaturi govedo ni v nevarnosti, da bi prišlo do smrti zaradi vročine, je njihova prva in najpomembnejša funkcija reguliranje telesne temperature. Zato morajo imeti govedorejci načrt za uravnavanje toplote v hlevu, da do tega ne pride.

Reguliranje telesne temperature goveda

V primerjavi z drugimi živalmi govedo ne more učinkovito regulirati svoje telesne temperature, saj se učinkovito ne potijo, se pa s pomočjo dihanja pomagajo, da se ohladijo. Dodatni dejavnik nad podnebnimi pogoji pa je proces fermentacije v vampu, ki ustvarja dodatno toploto, ki jo govedo potrebuje za disipacijo. Ker te toplote ne more učinkovito odvajati, se ta čez dan kopiči, jo pa porabi zvečer in ponoči, ko je hladneje. V ekstremnih vremenskih pogojih pa z nezadostnim hlajenjem okolja ponoči govedo še vedno nabira toploto, ki je ne more porabiti. Zato samo indeks temperature-vlažnosti ne bo dovolj za predvidevanje toplotne obremenitve na govedu, ker ne upošteva nakopičene toplotne obremenitve. Kot drugo pa ne upošteva niti sončnega sevanja in hitrosti vetra, ki lahko tudi vplivajo na toplotno obremenitev goveda.

Beef Cattle Brown Cow on the Swiss Pasture.

Obremenitve delavnega goveda

Delavnega goveda skoraj ne opazimo več, pa vendar vseeno:
Govedo ne bi smelo delati v času velike toplotne obremenitve, se pravi, le zgodaj zjutraj, ko sonce še ni tako močno. Če je vroče delovno govedo ne sme stati in čakati na obdelovalnih površinah, več kot 30 minut. Govedo ne sme delati niti zvečer, tudi če se je nekoliko ohladilo. Govedo se ohlaja vsaj 6 ur, da se popolnoma opomore od celodnevne toplotne obremenitve. Zato ga zvečer ne smemo dodatno obremenjevati.

Opazovanje živali ter spremljanje njihovega počutja

Govedorejci morajo vsakodnevno oceniti govedo, zlasti v juliju in avgustu, če govedo kaže znake toplotnega stresa. Posebno pozornost je treba nameniti govedu s povečanim tveganjem toplotnega stresa, vključno s težkimi, črnimi in dihalno ogroženimi živalmi.

Težka goveda veliko hujše občutijo toploten stres v primerjavi z lažjimi živalmi. Povečano odlaganje maščobe preprečuje, da bi govedo učinkovito uravnavalo svojo toploto. Sončno sevanje pa je kritična komponenta, ki lahko privede do izgub (smrti) zaradi toplotnega stresa. Med vročinskim valom imajo govedorejci črnega goveda bistveno več težav. Ker je pri govedu dihanje eden izmed načinov ohlajanja, je to zelo pomembno. Govedo, ki je imelo hude dihalne bolezni v zgodnji dobi življenja, bo imelo zmanjšano sposobnost uravnavanja njihove telesne temperature.

cows in the hangar. Cows on Farm

OBVLADOVANJE TOPLOTNEGA STRESA

Zadostna količina vode

Višja, kot je temperatura, več vode govedo potrebuje, saj jo zaradi povečanega dihanja in znojenja veliko izgubi. Poleg tega je pitje vode najhitrejša metoda za govedo, da zmanjša njihovo telesno temperaturo v telesu. Zato je poraba vode večja od običajnih presnovnih zahtev. Pravilo je, da govedo v vročini potrebuje 80 litrov vode na glavo. Pred ekstremnimi toplotnimi obremenitvami je treba uvesti dodatne rezervoarje za vodo, da se govedo navadi nanje. Če želimo, da bo govedo redno uživalo vodo, pa moramo poskrbeti tudi za čisto vodno hranilnico. Oskrba z vodo bi morala biti sposobna zagotoviti 1.1% telesne mase goveda na uro. Se pravi, če ima govedo 1000 kg, žival potrebuje približno 1,5 litra vode na uro.

Prilagoditev hranjenja

Proizvodnja toplote iz dovodov krme je 4 do 6 ur po krmi. Zato bo toplota pri govedu, ki ga nahranimo v jutranjih urah, dosegla vrh sredi dneva, ko se bodo zvišale tudi okoljske temperature. Priporočeno je, da govedo prejme vsaj 70 % krme 2 do 4 ure po najvišji temperaturi okolja. Spreminjanje obroka je bilo nekaj časa zelo sporno, vendar so raziskave pokazale, da zmanjšanje energijske vsebnosti prehrane zmanjša toplotno obremenitev. Splošno priporočilo je zmanjšati vsebnosti prehrane za 5 do 7 %.

Cows eating hay  in a farm cowshed

Priskrbite dobre pogoje

Senca je lahko ključnega pomena pri hlajenju in dobrega počutja živali. Če želite, da je senca kakovostna, jo mora biti med 2 in 4 m2 na žival. Odlično je, da ima senčna struktura orientacijo vzhod-zahod, tako tla pod senco ostanejo hladnejša. Če pa je težava blato, potem je boljša usmerjenost sever-jug, saj to poveča sušenje. Višina senca more biti vsaj 2,5 m, tako se omogoči dovolj zračnega gibanja pod senco.

Povečanje pretoka zraka lahko govedu pomaga pri obvladovanju ekstremnih toplotnih obremenitev. Ugotovljeno je bilo, da je hitrost vetra povezana s sposobnostjo goveda, da regulira svojo toplotno obremenitev. Čeprav ne moremo vplivati na hitrost vetra, pa lahko poskrbimo, da bo govedu omogočen prostor, kjer bodo čutili zračno gibanje. Če imate postavljene kakršnekoli zimske zapore proti vetru, jih poleti odstranite.

Poskrbite, da govedo ni izpostavljeno drugim stresom

Poskrbite tudi za nadležne muhe. To lahko naredite, če imate živali v hlevu. Nastavite lovilce in ostale možnosti za odganjanje mrčesa, in tako zaščitite govedo proti ugrizom muh, saj lahko nervoza živali upočasni postopek ohlajanja.

Če pa ste opazili, da je vaše govedo v toplotnem stresu, potem uporabite škropilnike za hlajenje. Povečujejo izhlapevanje in lahko zmanjšajo temperaturo tal. Žival pa moramo temeljito zmočiti. Pred namestitvijo pa preverite, da je oskrba z vodo primerna za zagotavljanje pitne vode in brizgalk. Brizgalke pa morajo biti montirane stran od hrane.

cow resting

OPOZORILNI ZNAKI

V času povečane toplotne moči je treba pozorno opazovati govedo, da bi ugotovili, ali je treba uvesti dodatne ukrepe. To pa se pokaže tako, da se poraba krme zmanjša in govedo postane nemirno. Ko se toplotni stres veča, govedo začne hitreje dihati, združijo se v skupino. Pri hudem toplotnem stresu govedo začne dihati oteženo in z odprtimi usti. Zato poskrbite za svojo čredo, ne glede na to kje, ali je to na pašniku ali pa v hlevu. Opazujte jih, ter jim omogočite dostop do vedno sveže vode v zadostnih količinah.

Nakup konja

Nakup konja

Kupovanje konja ni tako enostavno. Potrebno je veliko raziskovanja, nekaj izkušenj ter prodajnih spretnosti, da boste z nakupom lahko zadovoljni.

Prevečkrat se zgodi, da novi lastniki konj izberejo konja, ki ni primeren zanje. Sčasoma postanejo razočarani in obupajo nad vsem, in tako ne izkusijo tega užitka in povezanosti s konji. Vsi si želimo, da bi bila vaša izbira prava in da boste s svojim konjem uživali. Zato imamo za vas nekaj smernic.

Ne hitite. Preden kupite konja

Ker obožujemo konje, vemo, da niso vsi primerni za lastnika te temperamente živali. Prav vsak, ki ima rad konje še ne potrebuje biti lastnik konja. Konji so velika časovna, pa tudi velika čustvena in finančna zavezanost. Za lažjo odločitev o nakupu konja sledite tem korakom.
Ali imate inštruktorja, ki vas bo naučil vse potrebno, in si bo lahko vzel čas ter vam pomagal? Potrebujete človeka, ki si lahko vedno vzame čas, mu ni težko pomagati ter mora imeti veliko znanja o teh živalih. Naučite se dobro jahati. Če ne znate jahati, se to naučite še preden kupite konja. Konja morate znati obvladati, če želite, da bosta skupaj uživala. Če se lahko, se dogovorite za nekajmesečno poskusno dobo s konjem. V tem času ga boste spoznali in videli kako se ujameta. To je zelo smiseln korak za vas ter tudi osebo, ki konja prodaja. Saj le na tak način bo konj prišel do ljudi, pri katerih bo užival.

Horse race warm up. Competition sport. Hippodrome. Winner. Speed background

Znesek za nakup konja
Večina novih kupcev sprašuje, koliko naj zapravijo za nakup konja. Odgovor je seveda različen od situacije do situacije. Odvisno je, kaj želite doseči s konjem. Če želite z njim uživati, jahati v naravi, ali pa če želite z njim nastopati na določenih tekmovanjih, bo cena zelo različna. Imejte pa v mislih, naj bo vaš prvi konj tisti varni konj, ki vam bo pomagal, da se naučite dela s konji na najbolj prijeten način. Tako se boste enostavno in hitreje navadili osnovnih spretnosti za rokovanje s konji. Tudi če si želite tekmovati na nacionalni, svetovni ravni, vaš prvi konj ni nujno konj, s katerim boste osvojili vrh.

Pomembno pa je zavedanje, da je nakupna cena le eden od zneskov ki spremlja prav vse lastnike konj. Če se odločite postati lastnik konja, morate vedeti kakšne stroške to potegne za s sabo.

– Hlev
Najem boksa za konja je lahko zelo drag. Ne samo najem boksa, temveč pa še vse ostale storitve, kot so hranjenje, čiščenje itd. Če se odločite za tako nastanitev svojega konja potem, si izberite hlev, ki od vašega doma ni oddaljen več kot 20 minut. Tako boste lahko vsak dan obiskali in delali z njim.

– Učenje
Kljub temu, ali je za vami že kar nekaj ur učenja dela s konji in jahanjem, je dobro za vas in vašega konja, da s tem nadaljujete. Kajti le ob stalnem strokovnim inštruktorjem boste lahko preprečili vse težave in rešile tiste, ki se pojavijo.

Horse looking from the window of the contemporary stable.

– Podkovanje

Vaš konj bo vsakih šest do osem tednov potreboval redno nego in bo strošek, odvisen od vrste, obrezovanja in tip kopit, ki jih potrebuje konj. Starejši konji lahko potrebujejo posebne ali korektivne podkve, kar je največkrat veliko dražje.

– Veterinar

Vaš konj bo potreboval cepljenje dvakrat letno in zdravila proti zajedavcem na vsakih nekaj mesecev. Prosite veterinarja za program cepljenja in razglistenja. Vaš konj pa bo kdaj potreboval tudi nujno ali posebno nego in te stroški morate računati v svoj proračun. Nekateri konji lahko potrebujejo tudi določena zdravila, fizioterapije, kiropraktika ali kakšno drugo storitev za dobro počutje. Ne pozabite niti na zobozdravstveno oskrbo približno enkrat letno. Ne bodite presenečeni , če boste za zdravje konja odšteli več kot za vaše!

Veterinary medicine at the farm. Veterinarian examining horse leg.

– Oprema

Ko kupite konja, bo vaša naložba tudi nakup opreme. To pomeni sedlo in podobna oprema za jahanje, ne pozabite pa tudi nase. Namreč tudi sebi morate kupiti kvalitetno jahalno opremo.

– Krma in dodatki

Mnogi kupci konj pametno izbirajo starejše konje. Starejši konji pogosto potrebujejo dodatno krmo in dodatke, da ostanejo zdravi in vitalni. Za pravilno prehrano se je treba pogovoriti z veterinarjem.

– Ostalo

Ko gre za lastništvo konja, so vedno kakšni nepredvideni stroški. Zato se pred nakupom pogovorite z nekom, ki je že lastnik konja, in vam, bo lahko iz izkušenj povedal, kakšne so obveznosti.

A close-up of a joyful senior man feeding a horse hay in a stable.

KAKŠNEGA KONJA JE NAJBOLJŠE KUPITI?

Vaša prednost številka ena pri izbiri konja naj bo vaša varnost. Nič vam ne bo koristilo, da ste lastnik takega konja, ki ga lahko občudujete le od daleč. Zato izberite konja, ki je odlično treniran, z lepim in mirnim obnašanjem, prijazen do ljudi in drugih živali. Za prvega konja si izberite takega, ki bi ga lahko obvladal prav vsak. Na tak način ne boste dobili strahu pred temi čudovitimi živalmi.

NE IZBIRAJTE KONJA GLEDE NA IZGLED

Najbolj pomemben dejavnik pri izbiri konja mora biti njegov značaj. Vaš prvi konj mora biti prijazen, nežen, tih in miren in ne sme nikoli brcniti ali ugrizniti.

VELIKOST NI POMEMBNA

Ne obstaja nobena popolna velikost konja, razen velikosti konja, s katerim se počutite udobno. Dokler se lahko brez težav usedete na konja in zlezete iz njega, in da vam noge ne segajo preveč nizko pod konja, velikost pravzaprav ni pomembna.

Pasme konj

Podobno kot psi so bili konji selektivno vzgojeni, da bi razvili določene pasme s posebnimi značilnostmi. Zato izberite mirno pasmo, naj vam lastniki konj svetujejo, katera je to, s katero imajo oni dobre izkušnje in podobno.

Naj odločitev ne bo prenagljena. Razmislite, naredite si prednosti in slabosti določenega konja. Ne osredotočite se le na enega. Naredite si ožji izbor, ter prosite še nekoga, ki se spozna na konje, naj gre z vami na ogled in oceno. Ljudje z izkušnjami lahko hitreje kot vi ocenijo konja, kakšen je njegov značaj. Vendar ga je pa treba spoznati zelo dobro. Le tako boste vedeli, kakšne so njegove muhe, če jih seveda ima. Vzemite si čas, naj bo to premišljen proces, predvsem pa začutite povezavo s konjem.

Icelandic horse with her colt. Iceland, Europe.

Koze, živali ki nam dajejo veliko

Koze, živali ki nam dajejo veliko

Koze so živali, ki se jih ceni vedno manj. Pa vendar so skozi zgodovino človeku pomagale preživeti, hkrati pa so nam pokazale, da za življenje ne potrebujemo prav veliko. Rejci koz so ljudje, ki cenijo njihovo naravo, se zavedajo kaj nam lahko ponudijo, ter znajo pravilno poskrbeti zanje.

Koza lahko preživi in živi praktično skoraj povsod. Spada med kopitarje, ki pa se odlično znajde na skalnatem terenu. Večina koz na svetu je domačih, prav vse pa so podvrste divjih.
Skupaj je na svetu devet vrst koz, vendar je najpomembnejša že prej omenjena domača koza.

Koze so prežvekovalci

Kot krave so koze prežvekovalci, kar pomeni, da hrano žvečijo. Prežvekovalci imajo štiri komerni želodec, ki igra ključno vlogo pri prebavi, regurgitaciji in ponovnem žvečenju hrane. Koze so rastlinojede, ki preživijo večino dneva na paši. Jedo travo, zelišča, drevesne in grmne liste ter ostale rastline. Hrano najprej pogoltnejo brez žvečenja, kasneje pa kasneje pa hrano regurgirajo in jo temeljito prežvečijo, preden jo zadnjič pogoltnejo.

Tako kot ovce koze spadajo med prve udomačene živali. Razlog za udomačitev je bil preprost: tako so ljudje imeli preprost dostop do njihove dlake, mesa in mleka. Kasneje so jih uporabljali tudi za to, da so ljudem pomagale nositi vodo.

White goat eating young pine twigs

Kozje meso in mleko se danes še vedno uporabljata, mleko ter mlečni izdelki pa postajajo tudi vedno bolj priljubljeni, kot zdrava alternativa kravjemu mleku. Kozje mleko je namreč lažje prebaviti kot kravje mleko in mnogi ga tako imenujejo kar univerzalno mleko, saj se lahko uporablja tudi za hranjenje po steklenici veliko drugih živali.

Kožo koz ponekod še vedno uporabljajo za izdelavo rokavic in drugih oblačil. Kakorkoli, niso pa vse koze več vzrejene samo za pridobivanje hrane, mleka in usnja. Veliko ljudi ima sedaj koze tudi kot hišne ljubljenčke.

Koza in ovca imata veliko podobnosti med sabo. Glavna razlika je, da ima koza krajši rep in da ima roge daljše, ki rastejo bolj pokonci, pri ovci pa rastejo v spiralni obliki.

Kot ovce tudi koze uživajo v čredi. V čredi živijo dlje kot če so same. Vsaka čreda pa ima ‘kozo kraljico“, ki vodi čredo med raziskovanjem. So tudi veliko bolj živahne kot ovce, njihova radovedna narava pa jih naredi humorne, prijetne in radovedne hišne ljubljenčke.

Koza tudi kot ljubljenček

So zelo radovedne ter inteligentne. Kozo lahko preprosto ter hitro navadite tudi na bivanje v hiši, sprehoda na povodcu in še veliko drugega. Znane pa so tudi po hitrem pobegu. Zato, če se odločate, da bi imeli kozo, razmislite, kako jo boste omejili na določen prostor. Zanjo skok čez ograjo, ali pa plezanje po kakšnem nadstrešku res ne predstavlja prav nobene težave. So zelo usklajene in se lahko vzpenjajo in ohranjajo ravnovesje na najbolj nelagodnih in včasih tudi čudnih krajih. So splošno znane po njihovi zmožnosti vzpenjanja na drevesa, čeprav mora drevo biti pod rahlim kotom.

Če so koze pravilno vzgojene in disciplinirane že od zgodnjega otroštva, potem v veliki večini nikoli ne razvijejo nobenih slabih navad. Koze se med sabo zaletavajo, to je za njih povsem naravno in normalno, saj tako razvijejo vrstni red prevlade v čredi. Če pa se zgodaj navadijo ljudi, se v njih nikoli ne zaletavajo.

Koze se oglašajo nam podobno kot ovce, -mekajo. Kakorkoli, koze so čudovita družba, tudi če jo želite imeti za ljubljenčka. Velikokrat vas bo nasmejala, bo pa tudi kdaj kaj ušpičila, zato pazite tudi na rože. So vesele živali, ki pa imajo različne osebnosti in različne male navade, ki pa so lahko zelo zanimiva za opazovanje.

cute little boy feeding goat in the garden

KOZJE MLEKO
Ob pravi oskrbi in negi koze nam lahko ta veliko ponudi. Zdrav proizvod, ki pa ga dobimo v bistveni manjši količini kot pri kravah, vendar pa se je z osveščanjem ljudi o njegovi zdravi sestavi uporaba bistveno povečala.

Povprečna proizvodnja mleka koze mlekarice je 2 do 3 litre mleka na dan. Vendar pa lahko povprečje odstopa od vrste koze in pokrajine, kjer živi. Pravi rejci koz, ki kozo pomolzejo dvakrat dnevno, pravijo, da je tako najboljše mleko.
Kozje mleko se tretira kot zelo zdravo živilo, ki ga lahko predelano na več načinov. Mleko se uporablja za izdelavo mnogo mlečnih izdelkov, ki imajo zelo specifičen okus, ki pa je odličen. Izdeluje se pasterizirano in nepasterizirano mleko, siri, jogurti, smetana in maslo.

Odlična alternativa za kravje mleko

Mnogi ljudje običajno kozje mleko izberejo kot alternativa kravjemu, ker ga telo lažje prebavi. Večjo vrednost pri uporabi pa ima kozje mleko pri starejših, bolnih, dojenčkih, otrocih in tistih z alergijo na kravje mleko. Uporablja pa se tudi kot mleko, s katerim se hrani veliko različnih mladičih sirotah vseh vrst.

Kozje mleko ima veliko vsebnost vitamina A, niacina, holina in inositula kot kravje mleko, vendar pa ima manj vitamina B6, B12 in karotenoida.

Koze imajo vodoravne, režaste oblike uči. Nekatere pasme pa imajo tudi brade, tako kozli kot tudi koze. Če koza živi kvalitetno, zdravo, brez večjih zdravstvenih težav, lahko živi tudi 18 let.

agriculture, farming, people and dairy concept - man or farmer with jug of milk at countryside

Konjeva leta

Konjeva leta

Kako se starost konja primerja s starostjo človeka? Konjsko leto je v prvih treh letih konjskega življenja enako 6/1 človeških let. Pri starosti konja treh let se enakovredno spreminja in je približno eno leto za 5 let človeških. Od 4 konjevega leta se spremeni na 21/2 let. Če bo vaš konj živelj 36 naših let, to pomeni da, je konj star 100 let. Da bomo bolje razumeli si poglejmo bolj podrobno.

Genetika, prehrana, vadba, zdravstvena oskrba in podobno igrajo pomembno vlogo pri tem, kako se vaš konj stara. Ni prav dosti drugače kot pri ljudeh, slog življenja šteje.

Dejavniki ki vplivajo na konjsko staranje

Primer, poniji se razvijejo in odrastejo hitreje kot ostali konji, vendar pa živijo veliko dlje. Nekaj ponijev je celo doseglo rekordno starost. Slabo zdravje bo skrajšalo življenje konja in ga lahko tudi fizično poškoduje. Prehrana in delovna obremenitev igrata pomembno vlogo pri staranju konj. Zaradi tega je zelo težko natančno ujemanje med konjem in človeško dobo. Konji pa imajo večjo verjetnost, da bodo umrli zaradi bolezni ali kolike kot pa zaradi starosti.

Prvo leto primerjava ni mogoča
Do prvega leta primerjave ni mogoče narediti. Kajti dojenček potrebuje lahko tudi več kot eno leto, da se nauči hoditi, konj pa bo shodil kmalu po rojstvu. Dojenčki se lahko s trdno hrano začnejo prehranjevati po približno šestih mesecih, žrebiček pa bo mamo začel posnemati in se pasti že po nekaj tednih, lahko tudi že po nekaj dnevih od rojstva. Na splošno pa so vsi vidiki pri rasti konja veliko hitrejši od človeka.

Mare with foal of the miniature horse on the pasture.

Čeprav tabela prikazuje, da je enoletni konj enakovreden šestletnemu otroku, je to le približek, saj se šestletni otrok ne more še sam preživljati in prehranjevati, oziroma drugače, ne more socialno komunicirati in skrbeti zase, kot to lahko počne enoletni konj. Konji so neodvisni takoj, ko so odtegnjeni od materinega mleka. Z ljudmi ni tako, saj potrebujejo več let negovanja, preden smo resnično odrasli in sposobni živeti sami.

Kljub vsemu pa je zabavno primerjati naša in leta našega konja, pri čemer pa upoštevajte, da niso vsi podatki točni in se lahko od vsakega posameznika spreminjajo.

Tabela primerjave življenjskih obdobjih

Konjeva leta Stopnja življenja Človeška leta Stopnja življenja
1 žrebe 6,5 Otroštvo
2 dvoletnik 13 Pubertetnik
3 triletnik 18 Najstnik
4 štiriletnik 20,5 Mladi odrasel
5 Fizična zrelost 24,5 Odraslost
7 28
10 35,5
13 Srednja leta 43,5 Srednja leta
17 53
20 senior 60 senior
24 70,5
30 Starostnik 85,5 Starostnik
33 93
36 100,5

Znaki starosti pri konju

Razumevanje konjevega staranja je za lastnike zelo pomembno, saj mu le tako lahko omogočijo lepo dolgo življenjsko obdobje, ki ga preživi čim bolj udobno in kvalitetno.

Konju se pri 20 človeških let začnejo kazati znaki staranja. Na njegovem hrbtu je več vdolbin, v njegovih nogah manj moči. Konji pa na splošno ne postanejo senilni ali fizično zelo slabi kakor ljudje, vendar njihova telesa prehajajo skozi vrsto fizičnih sprememb, ko se starajo.

a white horse to graze on green field

Tudi konji se starajo

Konji doživljajo tako zunanje kakor tudi notranje spremembe pri staranju. Gastrointestinalni trakt, srce, imunski sistem in drugi telesni sistemi morda ne delujejo več tako učinkovito kot takrat, ko so bili mlajši. Tako kot druga bitja, se tudi nekateri konji starajo hitreje, nekateri pa počasneje. Določeni lahko že pri 16 letih kažejo znake staranja. Danes lahko opazimo več znakov staranja tudi na račun daljše življenjske dobe konj, ki je posledica dobre oskrbe.

Pogosto je prvi od znakov staranja viden na konjevem hrbtu. Greben postane bolj viden, predel, kjer je po navadi sedlo, pa na nek način potone. To je posledica oslabljene supraspinozne vezi, ki podpira hrbet. Veliko konj tudi izgubi mišično maso. Vihra in zadnji del telesa postane bolj koščen, kar lahko privede do težav z uporabo sedla.

Zobje

Konju lahko starost preverite tudi na zobeh. Zobje se lahko konjem različno obrabijo. . Lahko je to zaradi trdnosti zoba, ali pa so zobje potisnjeni iz čeljustnice pod drugačnim kotom. Če ima konj težave z zobmi (to ni pogojeno s starostjo) se to pokaže tako, da konj ne je in pride do hitre izgube telesne teže. Zato priporočamo, da imate izbranega licenčnega veterinarskega zobozdravnika, ki bo vsaj dvakrat letno prišel in pregledal vašega konja. Nekateri konji potrebujejo redne obiske zobozdravnika, to pa zaradi slabe sklenine ali pa zaradi slabe oskrbe v preteklih letih.

Veterinary medicine at farm. Veterinarian examining teeth of the horse in the stable.

Sluh in vid

Izguba sluha je tudi pri starejših konjih izjemno redka. Ko ugotovimo, da se je konju poslabšal sluh, je to navadno rezultat nevrološkega stanja. Slab živec, ki je povezan s sluhom, je vnet. Izguba sluha zaradi staranja običajno ni klinično priznana.

Kakovosti vida pri starejšem konju prav tako ni mogoče oceniti kot lahko to pri ljudeh. Eden najpogostejših vzrokov za izgubo vida je uveitis (znan tudi kot mesečna slepota), kar se lahko zgodi pri mlajših in starejših konjih.

Vsa bitja se staramo, le da vsaka malo drugače. Ljudje načeloma poskrbimo za druge, starejše ljudi, moramo pa biti odgovorni tudi do naših živali. Zato, da jim lahko omogočimo čim lepšo starost in s čim manj zdravstvenimi težavami moramo začeti pravilno skrbeti za njih že od majhnega. Če pa jim boste ponudili še vašo ljubezen, bo pa življenje še toliko bolj sladko

Debelost pri psih

DEBELOST PRI PSIH

Vedno več psov ima danes težave s prekomerno težo. Za to pa si niso krivi sami, temveč pa lahko okrivimo le lastnike. Te lastniki se namreč ne zavedajo, kako je dejansko debelost za pse nevarna. S tem, da mu nikoli ne odrečemo kakšnega priboljška, ne naredimo ničesar dobrega.
Zavedanje, da hrana, ki jo uživamo ljudje, ni primerna za naše živali se je povečalo, vendar pa še vedno ne v meri, kakor bi si mi vsi želeli. Včasih je debelost težava tudi zaradi nepravilne izbire pasme glede na način življenja lastnika.

Če je vaš pes predebel, je čas, da se odzovete takoj. Saj ima tak pes veliko možnosti za zdravstvene težave, kot so:
– sladkorna bolezen
– artritis
– bolezni srca
– bolezni pljuč
– visok krvni tlak
– imunska disfunkcija
– rakotvorni tumorji

Omogočite psu dolgo in zdravo življenje
Pes, ki je predebel, ima tudi zelo krajšo življenjsko dobo. Študije so pokazale, da psi, ki ohranjajo idealno telesno težo živijo skoraj dve leti dlje (in bistveno bolj kvalitetno z veliko manj boleznimi) kot predebeli psi. Z drugimi besedami, če boste poskrbeli za pravo težo psa mu boste dodali dve leti življenja.

Žal, mnogo ljudi ne prepoznajo predebelega psa. Opažamo, da čeprav je skoraj polovica vseh psov pretežkih, se te prekomerne teže zaveda le 17 % lastnikov. Težava pa nastane tudi tam, kjer je lastnikom všeč, da je njihov ljubljenček malo bolj zaobljen. Velikokrat slišimo tudi izgovore, da ne vedo, kako je njihov kuža postal tako okrogel, saj naj ne bi veliko jedel.
Velika težava nastane tam, kjer kuža ne dobi dovolj dnevnega gibanja. Tako kot človek se lahko tudi žival navadi na ležanje na kavču. Do tega pa pride, da ga lastnik hrani na kavču z nezdravo hrano, namesto da bi se odpravila na sprehod. Tako kuža ne porabi zaužitih kalorij.

overweight basset hound lazing on a beach in the sun

Enačba za debelost je pravzaprav zelo preprosta. Psi, ki ne porabijo toliko kalorij kolikor so jih zaužili, začnejo pridobivati težo. Zato, poskrbite za obraten učinek: naj vaš pes porabi več kalorij, kakor jih zaužije in tako boste poskrbeli za hujšanje. Seveda pa je poraba kalorij povezana z gibanjem. Skupno gibanje pa vas bo z vašim kužkom še bolj povezalo, hkrati pa boste storili tudi nekaj zase.

Zastavite si cilj za vašega psa
Začnite s hujšanjem tako, da poznate idealno težo svojega psa. Veterinar vam tu ne bo le pomagal, temveč bo tudi spremljal spremembe zdravstvenih težav, ki so po navadi prisotne pri debelih psih (sladkorna bolezen, Cushingova bolezen, hipotiroidizem).

Kako meriti kalorije?
Ko poznate idealno težo vašega psa, boste lahko odkrili količino kalorij, ki jih lahko pes poje na dan, da bi dosegli stalno izgubo teže. Za ta izračun pa se obrnite tudi na veterinarja, ki vam bo z veseljem pomagal pri izračunu. Medtem ko večina psov doseže izgubo določene teže, lahko drugi zahtevajo vnos še manj kalorij dnevno. To je odvisno od starosti in stopnje aktivnosti psa.

Priporočila o količini hrane na obrok na etiketah so namenjena za vzdrževanje teže in ne za izgubo le te. Da boste lahko nadzorovali težo, morate vedeti koliko kalorij je v določeni porciji hrane. S tem podatkom lahko nadzorujete vnos kalorij. Če pa je vaš pes zelo pretežak, potem nujno potrebujete pomoč veterinarja, ki vam bo predpisal primerno dieto ter hrano, ki jo dobite pri njem.

Pouring pet food into a bowl

Bodite vi odgovorni za hranjenje
Veliko psov ima prosto odločitev o hranjenju – to pomeni, da imajo 24 ur na dan v skledi na voljo hrano. Taka prosta izbira hranjenja je nenaravna za skoraj vse živali. Tako kot človek bo pes jedel, če mu je dolgčas, namesto da bi jedel le takrat, ko je dejansko lačen. Še več, prosta odločitev o hranjenju lahko povzroči nenaravne hormonske spremembe, ki pa hujšanje le še otežijo.

Psa je treba hraniti v dveh do 4 obrokih, katerih pa seštevek kalorij ne sme presegati določene vrednost za izgubo teže. Če pa želite hrano psu ponuditi vedno ob istem času, lahko uporabite razne samodejne hranilnike, ki točno določeno uro natrese psu hrano v točno določeni količini.

Ne moremo še bolj poudariti, kako pomembno je, da hrano odmerite, preden jo ponudite psu. Nikoli ne ugibajte, ali mu ponudite približno količino. Bodite točni, saj le tako boste lahko pomagali svojemu psu.

Izbira dietne hrane je pomembna
Na trgu je veliko produktov, ki so namenjeni za hujšanje psa, vendar se med seboj zelo razlikujejo. Pri izbiri bodite previdni, saj mnogi od teh produktov nadomestijo vsebnost mesa z visoko vsebnostjo polnih ogljikovih hidratov. To ustvarja nizko kalorično hrano, ki da vašemu psu občutek sitosti. Vendar le za kratek čas. Večina jih ni prav preveč okusnih ter povzročijo povečanje odvajanje blata. Zato je pomembno, da hrano izberete skupaj z veterinarjem, saj boste le tako zagotovili pravo in kvalitetno hrano za vašega psa.

Ker je hujšanje povezano z manjšo količino hrane, se lahko zgodi, da vaš kuža na začetku ne bo najbolj zadovoljen in bo znova in znova prosil za hrano. Vendar vztrajajte, minilo bo, pes pa se bo z izgubo teže počutil veliko boljše.

Za uspešno hujšanje izberite kakovostno hrano za pse, ki naj vsebuje: veliko beljakovin, zelo malo maščobe, malo kalorij.

The dog in front of the empty bowl. Hungry labrador retriever waiting for feeding in the kitchen. - selective focus

Visoka vsebnost proteinov psu pomaga postati bolj zadovoljen in posledično bo manj prosil za hrano.

Izguba teže je pogosto lažje doseči z dodajanjem konzervirane hrane v jedilnik vašega kosmatinca. V pločevinkah so po navadi večje količine beljakovin, nižje vrednosti ogljikovih hidratov ter manj kalorij.

Veliko ljudi v prostem času ni telesno aktivnih, kar se brez dvoma odraža tudi na njihovih psih. Pri ljudeh je dokazano, da gibanje in posledično hujšanje pomaga pri:
– zmanjšanju možnosti za srčne bolezni,
– zmanjšanje tveganja za sladkorno bolezen,
– nadziranje tesnobe in depresije
– zmanjšanje tveganja za nekatere vrste raka
– kasnejše staranje telesa

Verjetno lahko pričakujemo veliko teh istih koristi tudi za naše ljubljenčke. Torej, psa na povodec. Pojdita na sprehod. Tecita. Igrajta se. Plavajta. Vsak dan bodite aktivni z vašim psom vsaj 30 minut in skozi živahno igro, ki bo pravzaprav vadba olajšajte hujšanje. Gibanje pa vas bo s psom le še bolj povezal.

Kako nadzorovati izgubo teže
Spremljanje teže je zelo pomembno. Tehtajte svojega psa vsak teden. S priporočenimi smernicami morajo pretežki psi vsak teden izgubiti približno 1 do 2 % njihove telesne mase. Če vaš pes ni izgubil teže, potem morate še enkrat preveriti količino vnesenih kalorij, in ali jih je potrebno glede na gibanje, še bolj omejiti. Poskrbite tudi, da bodo ostali družinski člani upoštevali vaša navodila in da se jih bodo striktno držali!

Ko dosežete cilj
Verjetno bo treba povečati količino hrane, ki jo vas pes zaužije. Pomembno je, da še naprej spremljate težo psa. Torej, vodite dnevnik in naredite vse potrebne prilagoditve v življenju psa, da ohranite idealno težo. Pravzaprav, ni veliko razlike med našim in pasjih hujšanjem- manj hrane, več gibanja – vendar pa smo za njihovo zdravje odgovorni mi, in moramo to storiti za zanje, saj so navsezadnje, naši najboljši prijatelji!

cute dog begging for food at the kitchen table

Pogosti toksini, ki lahko pridejo v stik z živalmi

Pogosti toksini, ki lahko pridejo v stik z vašimi živalmi

Živimo v svetu, kjer je treba pridelkom dodajati določene elemente za boljšo rast, ali določenim rastlinam to celo preprečiti. Osveščanje glede negativnih učinkov teh škropil je zelo aktivno, vendar pa se še vedno premalo zavedamo, da lahko to neposredno vpliva tudi na naše živali. Zato je treba delovati premišljeno in previdno.

Že od malih nog nas učijo, da se moramo izogibati vseh steklenic in embalaž, ki imajo oznako smrtno nevarno (lobanja s križnimi kostmi), saj je to simbol za strup. Če bi se lahko vsi izognili temu, potem bi bilo vse tako enostavno. Na žalost ni tako, zato je treba na vsaki kmetiji temu nameniti veliko pozornosti in točno vedeti, kje so lahko živali izpostavljene. Le tako bomo lahko preprečili zastrupitve in poskrbeli, da bodo varne.

Toksini, kateremu so izpostavljene velike živali, lahko bistveno bolj ogrožajo njihovo zdravje, lahko celo življenje. Izpostavljene so različnim strupenim rastlinam, insekticidom in herbicidom.
Preverite, katere snovi so najbolj pogosta težava in kako lahko sami preprečite zastrupitve.

STRUPENE RASTLINE
Strupene rastline je verjetno najtežje nadzorovati, saj jih najdemo na pašniku ter kasneje, ko se pokosi, tudi v senu. Rastline, ki so strupene za določeno žival, lahko za drugo niso, od pašnika do pašnika pa lahko rastejo različne vrste. Zato je poznavanje rastlin na določenih področjih zelo pomembno.
Ogled pašnika z osebo, ki pozna te škodljive rastline, je zelo pomembno, saj vam pomaga prepoznati nevarnosti, kateri so lahko izpostavljene vaše živali. Vedno pa je treba pred uporabo pregledati tudi seno.
Strupene rastline so najbolj nevarne v sušnih obdobjih. Takrat dobro uspevajo, ostala trava pa ne. Zato še toliko bolj privabi živino. Mimoidoči in obiskovalci pašnika pa lahko nevede ogrožajo živino. Velikokrat vidimo, kako hranijo živali, seveda ne mislijo ničesar slabega, vendar velikokrat uporabijo ravno te škodljive rastline. Zato, nikoli ne hranite živali, če niste prepričani katero rastlino jim ponujate, in ali je za njih škodljiva.

Amanita muscaria - red toadstool in a forest. Shallow depth of field.

INSEKTICIDI
Nadzorovanje škodljivcev je zelo pomembna naloga na kmetiji. Iskanje načinov za to brez kemikalij pa je dobro za vas, vašo živino in vašo zemljo. Razmislite o uporabi integriranih metod za zatiranje škodljivcev, kot so uporaba koprene, koristne žuželke in pasti na škodljivce. Pozanimajte se o neškodljivih, naravnih razpršilih za škodljive žuželke, ki pa ne vplivajo na tiste, ki so za vas zelo koristne. Če pa ste se vseeno odločili za kemijsko zatiranje škodljivcev, dobro preberite navodila za uporabo in se jih strogo držite.
Ne uporabljajte produktov na živalih, za katere ni označena, kot je uporaba produkta na konju, ki pa je namenjen za govedo.
Pogoji shranjevanja le teh so ključnega pomena za preprečevanje zastrupitve. Zato poskrbite, da bodo gnojila, insekticidi in herbicidi shranjeni v varnem prostoru, ki mora biti zaklenjen!

HERBICIDI
Herbicidi se pogosto uporabljajo za zatiranje strupenih rastlin, ki pa lahko zastrupijo živino.
Raziskave so pokazale, da herbicidi naredijo umirajoče strupene rastline še bolj okusne. Zato se striktno držite navodil glede omejitve paše na prostorih, kjer ste herbicid uporabili. Če niste prepričani o pravilni uporabi, se obrnite na proizvajalca.
Namesto uporabe teh škodljivih herbicidov pa lahko naredite marsikaj, bistveno boljše za živali in okolje. Premišljeno uporabljajte pašnike. To pomeni, da živino raje večkrat preselite, s tem boste ohranili dobro rast trave in dali strupenim rastlinam manj možnosti za razrast. Naredite vse za dobro rast trave na naraven način, in s tem boste poskrbeli tudi za manjšo možnost nevšečnosti. Pozanimajte se, kdaj strupene rastline cvetijo. V času, preden začne rastlina delati seme, pokosite, tako boste preprečili nadaljnjo rast, saj rastlini ne boste dali dovolj časa, da bi se lahko razrasla naprej. Če za gnojenje uporabljate gnoj, pa se prepričajte, da je dobro kompostiran, saj s tem poskrbite, da semena plevelov v njem razpadejo.

Spring Time Insecticide Garden Trees. Plants Health Care.

SVINEC
Ta nevarni material se še danes uporablja za izdelavo različnih baterij, streliva in kovinskih izdelkov. Rudarstvo in rafiniranje so privedle do precejšnjega povečanja količine svinca v okolju, zlasti v bližini teh obratov. Živina lahko svinec zaužije s prehrano rastlin, ki so svinec absorbirale in z neposrednim zaužitjem kontaminirane prsti. Če živite na območju, kjer je koncentracija svinca povečana, testirajte vašo prst in tako boste lahko zaščitili živino.

Zastrupitve s svincem se še vedno pojavljajo pri velikih živalih. Zato se prepričajte, da na pašnikih ni odvrženih avtomobilskih akumulatorjev, če pa uporabljate akumulator za napajane pastirja, poskrbite, da živina nikakor ne more priti v stik z njim. Če pa imate barvane ograje, se prepričajte, da barva ne vsebuje svinca.

PLESNI NA KRMILIH
Ne samo, da imajo plesniva krmila manj hranilne vrednosti kot visokokakovostne rastline, plesni lahko ustvarijo mikotoksine, ki so strupene za živali. Toksičnost mikotoksinov v živinoreji lahko povzroči vrsto težav, od zmanjšanja telesne mase do splava in smrti. Konji so še posebej dovzetni za koliko zaradi plesnive krme.
Zato vedno pred hranjenjem preverite seno ali silažo za morebitno plesen. Na splošno boste plesen enostavno opazili, saj je vidna in ima vonj. Če opazite plesen tako krmo takoj zavržite. Zato poskrbite za ustrezno spravilo in skladiščenje krme v suhih prostorih, saj je to ključno za preprečevanje nastanka plesni.

STRUPI ZA GLODAVCE
Mnogo konj je redno izpostavljeno vabam in strupu za miši in podgane, saj se te rade zadržujejo v hlevih. Vendar s postavitvijo teh strupov bodite previdni, saj se konjem zdijo zelo okusni. Zato, če niste prepričani, da boste lahko poskrbeli za varnost, in konj ne bo nikakor mogel priti v stik z nastavljenim strupom, raje uporabite naraven način – mačko. Mačke so na kmetijah zelo dobrodošle in koristne, hkrati pa jim omogočite življenjski prostor, v katerem bi uživala vsaka mačka. Ohranite prostor, kjer imate hrano čisto, nedostopno glodavcem, in tako bo njihovo število tudi manjše.

Djungarian hamster eating black rice in front of white background

Živinorejska dinamika

Hranjenje pašnih živali

Za veliko domačih kakor tudi divjih živali so trava in ostale rastline glavna krma. Seveda pa različne živalske vrste jedo različne rastline ter morajo zaužiti različne količine. Prav tako imajo drugačne načine nabiranja, žvečenja in požiranja hrane. Z razumevanjem načina prehranjevanja živali boste lahko poskrbeli za primerno pašo.

Kot rastlinojede živali, konji, koze, ovce in govedo lahko dobijo vse potrebno s pašo. Razlike v tem, koliko in kaj potrebujejo, so posledica različnih prebavnih sistemov in sposobnosti za ravnanje s hrano, ki vsebuje celulozo in lignin. Govedo, ovce in konji imajo veliko prednost za izkoriščanje krme v primerjavi z živalmi z eno komorno strukturo želodca. Je pa seveda nujno, da veste tudi, kako se prehranjujejo ostale živali, če ste njihov lastnik, da boste resnično razumeli, kako najbolje izkoristiti rast in poskrbeli za učinkovito obrast trave.

Krave
Krave imajo dolg in spreten jezik, s katerim lahko izpulijo travo in nato nesejo v usta, kjer je pritrjen med spodnjo čeljustjo in blazinico na zgornjem delu. Ko ima travo v ustih, jo pred požiranjem z majanjem glave na hitro prežveči in pomeša s slino. Kasneje krava to krmo prežveči še enkrat.
Če so pogoji ugodni na dan zaužije tudi 59 kilogramov trave. Del dneva, predvsem dan, porabijo za pašo, nato gredo počivat, kjer to hrano, ki so jo zaužile še enkrat prežvečijo.
Krava se zaradi oblike ustnic, zob in čeljusti ne more tlom približati na manj kot 5 centimetrov. Idealna višina trave pa je okoli 15 centimetrov.
Krave ne marajo jesti trave blizu svojih iztrebkov, pasejo pa se lahko kjerkoli, seveda če pašnik ustreza pogojem (senca, voda, zadostna količina trave).
Krave pa spadajo med težke živali, in lahko zaradi svoje teže povzročijo na pašniku več škode kot lažje živali, kot je na primer ovca. Če je pašnik moker, je teža krave še veliko hujša, saj se mokra trava bolj poškoduje, kot če bi bil pašnik suh. Zato je pravilna gospodarnost s pašniki zelo pomembna.

White cow on a green field background in Ireland

Ovce
Medtem ko krave najbolje izkoristijo svoj jezik, ovce kot svoje primarno orodje uporabljajo svoje ustnice in zobe. Sprednje ustnice se odmaknejo od zob na spodnji čeljusti in pomagajo prinesti hrano, medtem ko ima zgornja čeljust zobno blazinico, široko okoli 4 centimetre. Takšna ustna struktura ovcam omogoča, da lahko grizejo bliže tlom in sposobnost bolj selektivne izbire glede na količino, ki jo zaužijejo. Kot lažje živali ne povzročajo na pašniku enake škode kot velike živali. Lahko pa, če jih pravočasno ne preselimo na drug pašnik, dodobra pojedo travo in posledično pašnik potrebuje veliko več časa, da se obraste.

Sheep

Koze
Zelo podobno kot ovce, imajo tudi koze na spodnji čeljusti zobe in močno blazinico na zgornji ustnici. Zgornja ustnica je izjemno mobilna in z močnim jezikom lahko koze selektivno zgrabijo in se tako izognejo trnju. Vendar pa koze rajši od paše poiščejo kakšno mlado drevo. Obožujejo nežne liste in vejice. Zato bodite pozorni na drevesa na pašniku.

White little goat standing on green grass with yellow dandelions on a sunny day

Konji
Za razliko od krav ali ovac je konj veliko manj osredotočen na prehrano, vendar pa imajo še vedno zanje koristno razvito telo za prehranjevanje. Konji imajo zgornji in spodnji sklop prednjih rezilnih zob, ki se uporabljajo predvsem za grizenje, medtem ko se zadnji zobje uporabljajo predvsem za mletje hrane. Močna, občutljiva, zgornja ustnica zbere hrano in jo prinese v usta. Njihovi kratki jeziki so manj pomembni za prehranjevalni proces. Zgornji zobje so širši, kar poveča obrabo zob pri mletju.
Kot krave so tudi konji težje živali. Zato je tudi pri njih treba upoštevati čas, ko jih je treba preseliti na drugo lokacijo. Če pa so velike živali na pašnikih tudi pozimi, potem so lahko te pašniki v spomladanskem času v zelo slabem stanju.

Brown Horse Grazing On Green Mountain Slope In Spring In Mountains Of Georgia.

Kvaliteta paše je zelo pomembna
Količina krme, ki jo dnevno zaužijejo, je odvisna od njene kakovosti. Interakcija med rastlinami in živalmi pa je lahko škodljiva ali pa zelo koristna. Eden od čudovitih delov trajnostnega kmetovanja v korist živini je življenje na paši. Urin in gnoj, recikliran v tla ima lahko veliko prednosti, vendar je to „gnojenje“ naključno in ima zato različne učinke na rastline znotraj polja. Na rast in regeneracijo rastlin neposredno vpliva gnojenje. Nekatere rastline bodo prejele več urina in gnojila, medtem ko bodo druge le posredno deležne enega in drugega.

Gnojenje z iztrebki, plus ali minus?
Govedo urinira 8-11 krat dnevno, medtem ko blato izloči 11-12 krat na dan. Več iztrebkov pa krave izločijo ponoči in ne podnevi. Izločki imajo tako koristno kot negativno plat. Pašniku lahko daje pozitivne učinke gnojenja, negativno pa lahko vpliva na vode v bližini. Negativni stranski učinki se lahko pojavijo predvsem v hladnejših dnevih.
Čeprav večina pašnikov ni močno prizadeta z iztrebki, lahko lastniki to znanje uporabijo pri določanju mej, lokacij z vodo ter potreb po gnojenju.

Poskrbite za dobro stanje pašnikov
Za kaljenje in rast trave pa lahko dolgotrajna prisotnost velikih živali na pašniku povzroči veliko škodo, lahko tudi uničenje. Določene rastlinske vrste so bolj občutljive na teptanje kot druge, vendar če boste gospodarili s pašniki pravilno, si bodo rastline lahko opomogle.

Glede na vrsto živali, boste lahko izbrali ustrezni pašnik za njih. Poskrbite za odlično stanje pašnikov, saj le tako boste zagotovili le najboljšo pašo in krmo za živali.

closeup of a wild pony grazing in the New Forest national park in the UK

Odnos med lastnikom in njegovim ljubljenčkom

Odnos med lastnikom in njegovim ljubljenčkom

Odnosi med hišnimi ljubljenčki in njihovimi lastniki se precej razlikujejo od odnosov med ljudmi. Za vas smo pripravili nekaj ključnih elementov teh vezi, koristna pa so ne le za razumevanje narave psov in mačk, temveč tudi za čim boljše sodelovanje z njimi. Namreč dober odnos se začne tam, kjer je razumevanje.

Kako nas čutijo naši ljubljenčki?
Hišni ljubljenčki nas zaznavajo na drugačen način in zbirajo naše skrite informacije iz feromonov, ki jih oddaja naša koža. Zahvaljujoč tem kemičnim sporočilom naši štirinožni prijatelji razumejo, ali se nam bodo približali ali pa je bolje, da se umaknejo stran.

Modern family with pet resting on sofa at home

Socialna referenca ali enakost
Po prihodu v družinsko hišo bo pes samodejno skušal oblikovati družbene odnose z vsemi člani družinskega paketa z ustvarjanjem različnih vlog za vsakega družinskega člana posebej, glede na to, kako jih vidi sam. Zato je tukaj čas, da naredite prvi korak pri izoblikovanju dobrega odnosa z vašim kosmatincem.
Za mačko pa se bo povezava z novim človeškim lastnikom razvila v odnos, podoben prijateljstvu -v vsakem pogledu bo enakopraven.

Hrana ni vse
Mišljenje, da mački in psi ustvarijo močnejši odnos s človekom, ki ga hrani, je napačen. Pravzaprav je enako pomembno zadovoljstvo psa, da lahko počne nekaj skupaj z lastnikom. Pes bi naredil vse, da dobi tisto – dobro opravljeno, priden si – crtlanje. Včasih je ta vrsta povezave za psa vredna več kot gora hrane. Tudi v očeh mačke nismo le stroj, ki ji priskrbi hrano. Pravzaprav, nas mačka velikokrat oceni, da smo nesposobni za lov, zato nam pokaže svoj plen, da bi nas naučila, kako se to dela. Veliko lastnikov mačk tega ne ve in misli, da se želi mačka pohvaliti s plenom, ko ga veselo prinese v hišo. V resnici pa nas bi rada le naučila nekaj, česar ne znamo.

Hungry dog puppy sitting near his dish and waiting for food

V odnosu z našimi živalmi pa moramo biti previdni, da bi se izognili nesporazumom. Primer, ko pokličete psa, da pride do vas, se ne smemo postaviti v položaj, ki ga lahko zmede ali prestraši. Ampak uporabite upognjeno držo, prav tako se je treba izogniti pogovoru z jeznim ali preveč visokim tonom glasu. Oba, nepravilna drža in napačen ton glasu sporočata, da obstaja nevarnost, medtem ko besede zahtevajo od njega, da pristopi k grožnji. Ta sporna sporočila bodo zmedla vašega ljubljenčka. V prisotnosti mačke pa, če se premaknemo prehitro, ali če skrijemo roke ali noge pod odejo, nas lahko zamenjajo s plenom in zato napadejo. Tak odziv s preudarkom do običajnega obnašanja plena lahko ogrozi naše prijateljstvo.

Glavne komponente vsakega dobrega odnosa
Spoštovanje, razumevanje in želja po komuniciranju: trije elementi, ki skupaj z naklonjenostjo zagotovijo, da bo odnos z našim štirinožnim prijateljem deloval.

Spostovanje
pomeni izpolnjevanje vedenjskih potreb svojih vrst: zagotoviti moramo, da se naši psi družijo, jim omogočiti raziskovanje okolja, njuhanje in označevanje tal. Nad mačko ne smete izvajati nobenega prisilnega sobivanja z drugimi živalmi in ponudite jim prostor za igro ter sprostitev. Namreč mačka je samosvoja, in če ji v določenem prostoru ne bo všeč, si bo poiskala drugi tih kotiček. Vaša dolžnost je, da ji to omogočite.

Domestic life with pet. Cat welcome his owner (young man) at home.

Razumevanje
razumevanje je poskusiti razumeti da imajo tudi živali čustva, različna razpoloženja, ki so včasih zelo podobna našim, ali pa takšna, ki so tipična za njihovo vrsto. Tako kot spoštujete druge člane družine, in jih v določenih situacijah pustite prostor, tako naredite tudi s svojim ljubljenčkom.

Želja
Želja po komuniciranju pomeni prizadevanje za razumevanje njihovega jezika, obveščenost, branje o njih, spoznavanje na več načinov, opazovati njihovo vedenje brez obsojanj. In prilagoditi moramo naš jezik tako, da bomo lahko komunicirali z njimi, ne samo v besedi, pač pa tudi s kretnjami in skladnim in jasnim telesnim jezikom.

Nekateri celo primerjajo odnos med psom in lastnikom z odnosom starša in otroka. Namreč lastnik psa naj bi prevzel vlogo glavnega socialnega partnerja.

Seveda pa so te odnosi različni, ne samo, ali imate psa ali mačko, temveč od vsake živali posebej. Vsaka žival ima svoj značaj in ne bi bilo pošteno, da bi vse enačili. Lahko pa enačimo našo ljubezen in skrb do njih, saj moramo imeti radi vse, ne glede na vrsto, barvo ali velikost. Preden pa se odločite za nakup ali posvojitev živali, se na to pripravite. Pričakujte delo in odgovornost, lahko pa pričakujete tudi ljubezen, ki vam jo lahko nudijo samo živali.

Young woman sitting at desk and cuddling her lovely cat, togetherness and pets concept

Kaj storiti, ko najdete zapuščeno žival

Kaj storiti, ko najdete zapuščeno žival

Ste že kdaj videli psa ali mačko, ki se je brez nadzora potepala po ulicah? Ali ste kdaj našli zavržene mladičke, ki jih ljudje tako nehumano odvrgli in pustili v mukah umreti? Na žalost takih prizorov ni malo, kljub rednemu osveščanju ljudi. Take živali pa so v veliki nevarnosti zaradi cest, lakote in različnih bolezni. Veliko ljudem se zavržena žival zasmili, vendar le redki priskočijo na pomoč. Nekateri pomagajo vendar neuspešno, drugi žilijo pomagati pa ne vedo kako.

Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, da boste vedeli kaj storiti, če najdete zapuščeno žival:

Žival ujemite in jo spravite na varno

Če vidite zapuščeno mačko ali psa ga poskusite ujeti, če seveda okoliščine to dopuščajo. Vedno se jim približujte medtem ko jih nagovarjate v mirnem nežnem glasu. V pomoč vam bo tudi uporaba hrane, saj boste tako lahko dosegli, da se žival približa vam.

Če žival uspete prijeti, ji takoj preprečite pobeg. Psa boste lažje privezali na povodec, mačka pa boste najlažje obdržali na varnem kar v boksu. Po navadi takrat, ko vidimo zapuščeno žival, nimam ne povodca ne boksa, zato lahko date žival tudi v avto, dokler je ta dobro prezračen in hladen. V tem primeru pokličite nekoga, ki vam bo priskrbel ustrezen transport za živali.

Sleeping cat with kittens

Pokličite oblasti
Nikoli se ne izpostavljate nevarnosti. Če vidite da je žival napadalna, potem ne silite vanjo, pokličite oblasti, ki so izurjene za tako posredovanje. Veliko živali, ki so najdene kot napadalne,se kasneje ob pomoči veterinarja pomirijo in pokažejo pravi obraz. Če je žival v bolečinah je to normalen odziv. Pred prihodom oblasti pa ostanite na varni razdalji, ampak spremljajte žival, ter jo nagovarjajte.

Preverite če ima žival na ovratnici kontaktno številko lastnika
Ko je žival na varnem preverite ali ima na ovratnici (če jo seveda ima) kontaktno številko lastnika. Če je temu takoj, takoj pokličite in tako bo žival šla spet domov. Če pa kontaktno številko ima in se nihče ne javi, potem obdržite žival pri sebi dokler vas ne pokličejo nazaj. Lahko pa žival peljete direktno v zavetišče in to nalogo prepustite njih. Ker pa imajo zavetišča polne roke dela z velikim številom zapuščenih živali bodo veseli, če žrtvujete nekaj časa in sami poskusite najti lastnika.

Yellow labrador retriever is waiting with dog collar in mouth.

Preverite, če ima žival mikročip
Če žival nima ovratnice potem vam ostane še, da preverite ali ima žival mikročip. To lahko preverite pri veterinarju ali pa v zavetišču. Če žival ima mikročip potem ne bo težko najti lastnika.
Večina zavrženih živali pa pride od neodgovornih lastnikov, zato je večina najdenih živali brez tega. Če sumite, da so žival namerno zavrgli, potem o tem obvestite oblasti.

Če žival nima lastnika jo odpeljite v zavetišče
Če ne morete identificirati lastnika, potem žival odpeljite v zavetišče, saj bo tam imela največ možnosti za zdravo življenje, ter možnost, da najde nove, odgovorne lastnike. Zavetišče pa je tudi kraj, kjer bodo lastniki te živali, če jih ima, preverili ali se mogoče nahaja pri njih.

A dog in an animal shelter, waiting for a home

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirajte svoje osebne nastavitve za piškotke obiskane strani.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in ne morejo biti izklopljeni.

  • wordpress_gdpr_cookies_declined
  • wordpress_gdpr_cookies_allowed

Decline all Services
Accept all Services